Historie

Logo SMK 2

Het Stichts Mannenkoor


muzikale parel van de Utrechtse Heuvelrug

Het Stichts Mannenkoor uit Driebergen is niet van gisteren. Het koor is door een groepje mannen uit Driebergen opgericht in 1953. Het zestigjarig jubileum is reeds uitgebreid gevierd.
In die 60 jaar is het nu ruim vijftig zangers tellende SMK een begrip geworden niet alleen in Driebergen, maar op de gehele Heuvelrug.

Het koor is lid van de KNZV-Vereniging Midden-Nederland. Van deze vereniging maken zo’n 54 mannenkoren deel uit. ‘KNZV’ staat overigens voor Koninklijk Nederlands Zangersverbond, de enige grote en neutrale mannenkoororganisatie in ons land, waarbij 6 regionale verenigingen van mannenkoren (in totaal circa 250 koren) zijn aangesloten.

Historie
Mijlpalen zijn o.a de grote jubileumconcerten in 1978 (25-jarig bestaan) en in 1993 (40-jarig bestaan) met medewerking van respectievelijk landelijk bekende solisten en de Marinierskapel.
Vermeldenswaard is eveneens het ludieke optreden met de cabaretier Freek de Jonge in 1979 in het voormalige complex van het Seminarie. Dit optreden werd voor de tv uitgezonden.
En kortgeleden de unieke samenwerking met de zeer bekende jazz-zangeres Denise Jannah. Optredens met haar op Paleis Het Loo ter gelegenheid van het wintergala Slachtofferhulp Nederland (voorzitter Pieter van Vollenhove), Vredesvlamconcert in Cadzand (World Peace Flame Foundation), Kerstconcerten 2009 en de CD die het koor met Denise maakt.

Beschermheer
Na de afgelopen decennia al door diverse burgemeesters (Jongeneel, Ridder van Rappard en Bloemen) te zijn beschermd, is burgemeester G.F. (Frits) Naafs van de nieuwgevormde gemeente ‘Utrechtse Heuvelrug’ (Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen-Rijsenburg) als vierde burgervader bereid gevonden deze functie te vervullen.

Dirigent
Sinds najaar 2003 is de muzikale leiding in handen van de energieke dirigent Piet van der Sanden. Piet volgde bij het koor Henk de Ridder op. Deze dirigentenwissel is aan het Stichts Mannenkoor zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan. Plotseling lag het accent op ‘upgrading’ van het koor en minder dan voorheen op het sociale gebeuren. Wat zeker niet wil zeggen dat het sociale aspect een ondergeschoven kindje is, integendeel.

Repertoire
De kracht van het koor schuilt in de zeer grote diversiteit van het repertoire. Van klassieke werken op onder meer opera- en operettegebied tot hoogwaardige religieuze composities en volksmuziek uit binnen- en buitenland. Speciaal voor mannenkoor bewerkte composities uit musicals en de hedendaagse popmuziek. Veel aandacht besteedt het koor aan Slavische koormuziek voor mannen.

Optredens
Vast zijn natuurlijk jaarlijks de Kerstconcerten. Verder de optredens op Koninginnedag, het jaarlijks dorpsfeest Driebergen en vele incidentele optredens.
De laatste jaren wordt het SMK begeleid door de bekende Driebergse concertpianist Bas Verheijden.
Het Stichts Mannenkoor laat zich van harte uitnodigen door bedrijven en instellingen voor een muzikale bijdrage. Voor informatie over de mogelijkheden kan contact opgenomen worden met de secretaris Jan Klein, 030-2102034, secretariaat@stichtsmannenkoor.nl.

Dit zo lezende is het zeer denkbaar dat er iets bij u is ontstaan van: hier wil ik bij horen!
Schroom dan niet. Kom gewoon eens kijken op een repetitie op donderdagavond in kerkgebouw De Bron aan de Damhertlaan in Driebergen. En neem gerust uw echtgenote/partner mee.